Roman Shades

Historie en ontstaan vouwgordijnen

Historie en ontstaan vouwgordijnen

Het ontstaan van de vouwgordijnen leidt ons terug naar de tijd van de Romeinen. Ongeveer 2000 jaar geleden zijn de grote Romeinse bouwwerken ontstaan, zoals het Colosseum en het Forum. In deze hoogtij dagen van het Romeinse rijk was de luchtkwaliteit van een slecht niveau en zat er veel stof in de lucht. Vooral tijdens de bouw van deze bekende bouwwerken was er veel bedrijvigheid in Rome. Door het snijden van de stenen en de vele paardenkarren in de stad ontstond er veel stof in de lucht.

Omdat er toentertijd nog geen ramen in de woonhuizen zaten hadden de Romeinen veel last van de vuiligheid. Om zicht te beschermen tegen deze hoeveelheid stof begonnen de inwoners van Rome natte lappen en doeken voor hun ramen te hangen. Bijkomend voordeel bleek dat deze doeken zorgden voor privacy en verkoeling in de woningen. In deze tijd werden de doeken nog niet opgetrokken maar bleven de lappen gewoon voor het raam hangen.

Het optrekken van de doeken ontstond toen het Colosseum geopend was. Het bleek dat veel toeschouwers last hadden van de warme felle zon. De Romeinen maakten grote lappen stof die voor schaduw moesten zorgen. Deze lappen werden met touwen opgetrokken. Zo ontstonden de Roman Shades, ook wel Roman Blinds genoemd, de voorloper van de vouwgordijnen zoals wij die nu kennen.  

In de loop der tijd is het vouwgordijn verder ontwikkeld en is het na de normale gordijnen het meest populaire raamdecoratie product geworden. De ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat er baleinen in de stof verwerkt werden waardoor het vouwgordijn strakker oogt. Tot ongeveer 25 jaar geleden werd de stof opgetrokken door een koord en werden er oogjes in het kozijn gedraaid om de stof op te trekken. Tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar gewerkt met kettingbediende vouwgordijn systemen. Ook in de toekomst zal het vouwgordijn zich verder blijven ontwikkelen, denk bijvoorbeeld eens aan elektrisch bedienbare vouwgordijnen.

Ontstaan vouwgordijnen

Ontstaan vouwgordijnen