Wat zijn vouwgordijnen eigenlijk?

Wij krijgen nog regelmatig de vraag: Wat zijn vouwgordijnen eigenlijk? Het is de oudste vorm van raamdecoratie maar niet iedereen weet wat vouwgordijnen zijn. Van oudsher gaat de historie terug naar de Romeinse tijd waar zij lappen stof gebruikten als zonwering. Deze lappen stoffen werden zo gemaakt dat ze opgetrokken konden worden. Gezien de herkomst worden vouwgordijnen ook wel roman blinds genoemd, als verwijzing naar de Romeinse tijd. Omdat deze opgetrokken lappen er niet altijd netjes bij hingen werden deze aangepast naar een modernere versie. Waar de roman blinds vooral buiten werden gebruikt tegen de zon, wind en stof verplaatste het gebruik van vouwgordijnen steeds meer naar binnen. Ook om deze reden moesten de vouwgordijnen er mooier uit zien. Zo werken er latjes in de stof genaaid zodat het vouwgordijn een wat strakkere uitstraling ging krijgen. op deze latjes werken oogjes gemonteerd waar de koordjes voor het optrekken doorheen gingen. In het kozijn werden ringetjes geplaatst waar de koordjes het vouwgordijn konden optrekken. Deze koordjes werden aan de zijkanten samen gebonden zodat het als 1 koord bediend kon worden.

Vouwgordijnen semi transparant

Moderne vouwgordijnen

Semi transparante vouwgordijnen en gordijnen

Tegenwoordig worden er bijna alleen nog maar vouwgordijnen gemaakt waarbij er tunnels in de stof worden gemaakt waar een balein doorheen gaat zodat de stof altijd dezelfde maat heeft aan de zijkanten. De moderne vouwgordijnen van tegenwoordig worden machinaal gemaakt met behulp van een tunnelstikmachine. De stof wordt strak gespannen en iedere tunnel wordt volautomatisch in de stof genaaid. Zo zitten alle baleinen altijd op de mm nauwkeurig. Met de hand kan een mooi vouwgordijn gemaakt worden maar het zal nooit zo straks zijn als een vouwgordijn die met een tunnelstikmachine is gemaakt. Het kan uiteraard uw eigen smaak zijn als een vouwgordijn minder strak gemaakt is. De koordsystemen zijn in de loop der jaren vervangen door kettingbediende systemen. In het systeem zit een as die ronddraait door de ketting te bedienen. Om de as zitten de koordelementen waar het koord aan opgetrokken wordt. doordat er 1 as in het systeem zit zullen alle koordelementen tegelijk gaan draaien waardoor het vouwgordijn mooi regelmatig optrekt. Bij een systeem met koordbediening is er altijd meer kans dat de koordjes in de war raken en daardoor het vouwgordijn niet meer recht optrekt.

Vouwgordijnen zijn er nu in alle soorten en maten. U kunt kiezen voor transparante vouwgordijnen die sfeer in uw woning brengen. Of vouwgordijnen van een dichte stof zodat er geen inkijk naar binnen is. Ook op slaapkamers kunt u vouwgordijnen met een verduisterende voering toepassen. De laatste ontwikkelingen in vouwgordijnen zijn de elektrische vouwgordijnen. Hierbij is geen ketting meer nodig en wordt er een motortje in het systeem gemonteerd. Met een afstandsbediening of zelfs via uw telefoon kunt u vervolgens de motor bedienen. Zo kan het bediend worden als u op vakantie bent, hierdoor lijkt het of het huis toch bewoond is. Voor meer informatie over verduisterende vouwgordijnen op maat, klik dan hier.

BlindDesign heeft zich de laatste jaren steeds meer als een specialist in de markt van vouwgordijnen ontwikkeld. Wilt u vouwgordijnen online bestellen dan bent u bij BlindDesign op het juiste adres.