Inbinden van gordijnen

Welk nut heeft het inbinden van gordijnen? Het is bedoeld om de gordijnen mooi in de plooi te laten hangen. Niet iedere stof is even soepel en zal van zichtzelf mooi vallen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een stuggere verduisterende voering achter de gordijnstof is. Zo’n voering is wat stugger en zal anders vallen dan de gordijnstof. Door het inbinden van gordijnen probeer je de plooien te dwingen om goed te vallen. Vaak zijn de gordijnen bovenaan prima maar gaan ze halverwege een beetje open staan, dat is een eigenschap van gordijnstof.

Maar is dat wat u wilt? De ene persoon vindt dat mooi aan een gordijn. Maar sommige mensen willen juist dat de gordijnen altijd strak hangen. Het inbinden van de gordijnen is eigenlijk niet meer dan ene bandje om de gordijnen doen. Bij wat hogere en stuggere gordijnen kunt u dat op meerdere plekken doen. De bedoeling is dat de gordijnen dan een dag of 10 zo blijven hangen. Doordat de gordijnen dan een tijd zo hangen zullen ze bij het normale gebruik vaak in die vorm terugvallen.

Inbinden van gordijnen
Gordijnen inbinden

Gordijnen inbinden

Of gordijnen inbinden noodzakelijk is, hangt vooral van uzelf af. Moeten de gordijnen nonchalant hangen of juist strak? Of gordijnen ingebonden moeten worden hangt ook af van de stof, hoogte van de gordijnen en plooi type. U kunt ook de gordijnen inbinden op een moment dat u beter uitkomt. Niet iedereen wil 10 dagen de gordijnen niet gebruiken. Het is ook mogelijk om ze in te binden voordat u op vakantie gaat. Let er bij het inbinden op dat de stof wel strak getrokken wordt maar dat het bandje redelijk los zit. Als het bandje te strak zit dan zal er juist weer een diepe vouw in de gordijnen komen. Trek de plooien naar beneden in de juiste vorm. Doe vervolgens 1 of 2 bandjes om de gordijnen binden. Gordijnen met ingeslagen ringen aan gordijnroedes, die worden eigenlijk nooit ingebonden omdat deze gordijnen altijd nonchalant hangen.

Ingebonden gordijnen
Inbinden van gordijnen