• Inmeten Gordijnen

Inmeten gordijnen

Het inmeten van gordijnen van is niet moeilijk maar moet uiteraard wel secuur gedaan worden. Bepaal eerst voor uzelf hoe u de gordijnen gaat ophangen. Hangt u de gordijnen aan een rail of aan een gordijnroede? Wilt u de gordijnen op de vensterbank of op de grond? Hoe verdeelt u de gordijnen, het pakket aan de linker- of rechterzijde of een sluiting in het midden.

Lees onderstaande goed door om achteraf problemen te voorkomen. BlindDesign maakt de gordijnen op de maten zoals u die bestelt (u bent dus zelf verantwoordelijk voor de juiste maten).

Inmeten gordijnen:

  • Zorg er allereerst voor dat u voldoende tijd neemt om op te meten.
  • Wanneer u hoge ramen heeft, zorg dat u een veilige trap heeft.
  • Zorg er voor dat uw meetapparaat in goede staat is.
  • Meet altijd 2 keer, en schrijf dit direct op.
  • Bepaal van te voren hoe u de gordijnen gaat plaatsen, let bijvoorbeeld op handgrepen, plinten en draairichting van de ramen. Maar bepaal ook van te voren op welke plaats u de gordijnen gaat ophangen (in het kozijn of tussen de muren).
  • Meet het raam op minimaal 2 plaatsen en bij grotere afmetingen op nog meer plaatsen.
  • U kunt de maten op de mm precies bestellen.

BlindDesign biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van onze advies, inmeet en montage services. Klik hier voor meer informatie en de kosten hiervan. Indien u twijfelt kunnen wij het inmeten gordijnen en vouwgordijnen voor u uitvoeren.

Gordijnen met plooien opmeten aan een gordijnrails

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 4-5 cm bij de langste maat op. De breedte meet u bovenaan aan het plafond. U kunt de maat nemen van de bestaande gordijnrails en tel bij deze maat 10 cm extra zodat het gordijn goed kan sluiten. Wanneer u een gordijnrails heeft dan kunt u kiezen om de stof voor of onder de rails te hangen. Wanneer u kiest om de stof voor de rail te hangen dan hangt u de stof 0,5 cm van het plafond. Wanneer u kiest om de stof onder de rails te hangen dan meet u van onderzijde rails tot de vloer. Dus stel u wilt een gordijn op een bestaande gordijnrails met een dubbele plooi onder de rails en het gordijn vrij van de vloer. De hoogte van vloer tot plafond is 267 cm. De maat die u gaat bestellen wordt dan 267 cm – 1 cm vloercorrectie – 0,5 cm vrij van het plafond = 265,5 cm.

Inmeten gordijnen aan rail
Inmeten gordijnen aan rail

Gordijnen met plooien opmeten aan een gordijnroede

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 5 cm bij de langste maat op. De breedte meet u bovenaan de gordijnroede. U kunt de maat nemen van de bestaande gordijnroede en tel bij deze maat 10 cm extra zodat het gordijn goed kan sluiten. Normaal gesproken komen de gordijnen bij een gordijnroede aan de ringen te hangen. De bovenkant van  het gordijn is dan gelijk aan de onderkant van de ringen. Dus stel u wilt een gordijn op een bestaande gordijnroede met een dubbele plooi onder de ringen en het gordijn vrij van de vloer. De hoogte van vloer tot onderzijde ringen is 267 cm. De maat die u gaat bestellen wordt dan 267 cm – 1 cm vloercorrectie = 266 cm.

Gordijnen met ingeslagen ringen opmeten aan een gordijnroede

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 5 cm bij de langste maat op. De breedte meet u bovenaan de gordijnroede. U kunt de maat nemen van de bestaande gordijnroede en tel bij deze maat 10 cm extra zodat het gordijn goed kan sluiten. Bij een gordijn met ingeslagen ringen komen de gordijnen om de roede heen. Meet nu vanaf de vloer tot aan de bovenzijde van de gordijnroede. Tel bij deze maat 3 cm er bij op en u heeft de hoogte van de gordijnen. De gordijnen komen dan 3 cm boven de gordijnroede uit. Dus stel u wilt een gordijn bestellen met ingeslagen ringen vrij van de vloer. De hoogte vanaf de vloer tot bovenzijde gordijnroede is 267 cm. De maat die u gaat bestellen wordt dan 267 cm – 1 cm vloercorrectie + 3 cm boven de gordijnroede= 269 cm.

inmeten gordijnen met ingeslagen ringen
Overzicht Wave plooi tabel

Gordijnen met waveplooi

De wave gordijnen komen in alle gevallen onder de rail te hangen, hierdoor is de rail wel meer zichtbaar. Omdat de plooien altijd op vaste afstanden staan hebben wij voor u een tabel gemaakt welke maat u dient te bestellen. Bij de 6 cm wave plooi verspringt de breedte altijd per 12 cm en bij de 8 cm wave plooi verspringt deze per 16 cm. Het verschil tussen de 6 en 8 cm wave plooi is dat er bij 6 cm meer golven worden gemaakt dan bij de 8 cm wave plooi. Gevolg is ook dat de diepte verschilt zoals u bij de afbeeldingen kunt zien. U meet de breedte van de rail die u heeft en u kiest in de tabel de eerste maat die breder is. Stel dat u een wave gordijn van 6 cm uit 1 deel wilt bestellen en de rail is 226 cm breed, u bestelt dan een gordijn van 234 cm breed. Stel dat u een wave gordijn van 6 cm uit 2 delen (middensluiting) wilt bestellen en de rail is 226 cm breed, u bestelt dan 226/2 = 113 cm per deel. de eerste volgende maat is dan 114 cm. U kunt dit bestellen als 2 losse gordijnen van breed 114 cm of 1 gordijn met middensluiting van 228 cm. De te bestellen hoogte meet u van onderzijde rail tot de vloer – 1,5 cm. Zo hangt het gordijn iets vrij van de rail en vrij van de vloer.

Gordijnen wave plooi 6 cm
Wave plooi 6 cm
Gordijnen wave plooi 8 cm
Wave plooi 8 cm

Hoofdje van de gordijnen

Door gebruik te maken van microflexhaken is het mogelijk om de gordijnen op verschillende standen op te hangen. Het hoofdje is de ruimte tussen het haakje van het gordijn tot bovenzijde van het gordijn. U kunt dit hoofdje eventueel zelf instellen maar het is uiteraard het makkelijkste als wij dat voor uw afstellen. U dient dan uiteraard wel de stand van het hoofdje door te geven. Het hoofdje meet u door de afstand te meten van de glijders of rollers in de rail tot de bovenzijde van het gordijn.

Hoofdje gordijnen

Pakketzijde kiezen

Bij het bestellen van de gordijnen kunt u ook de pakketzijde doorgeven. U bestelt de totale breedte van het gordijn en daarna kunt u kiezen om de gordijnen links of rechts te hangen. Wanneer het gordijn aan beide kanten komt te hangen dan kunt u doorgeven hoe deze maten links en rechts hangen. Wanneer beide kanten gelijk zijn dan kiest u voor de middensluiting. Het kan in veel gevallen verstandig zijn hier een goede keuze te maken, bekijk uw situatie of er bijvoorbeeld een kast of een bankstel aan een kant staat. Houdt bij de pakketkeuze ook rekening met draaiende deuren en/of openslaande tuindeuren. Het kan dus zijn dat u de pakketzijde kiest terwijl zich hier een doorgang bevindt.

Indien u toch twijfelt of u de juiste maten heeft is het mogelijk om gebruik te maken van onze advies- en inmeetservice. Voor meer informatie en prijzen hierover klikt u hier.