Soorten raamdecoratie

Soorten raamdecoratie

Er zijn vele soorten raamdecoratie beschikbaar, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. De keuze voor de juiste soort raamdecoratie kan zijn op basis van verschillende redenen. Op basis van de raampartijen bijvoorbeeld, sommige ramen zijn zo groot of hoog dat een aantal mogelijkheden al afvallen. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de functie, moet de raamdecoratie zorgen voor sfeer of moet het juist nuttig zijn tegen kou of ter verduistering dienen. Ook de stijl van het interieur speelt een rol in de keuze. Zo is een rolgordijn minder passend in een klassiek interieur.

Naast onze vouwgordijnen en gordijnen uit eigen atelier, kunnen wij alle soorten raamdecoratie leveren. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat wij een gehele woning inrichten met vouwgordijnen, maar dat er in de badkamer een aluminium jaloezie komt vanwege het vocht, of een rolgordijn in een Velux dakraam. Hieronder vindt u een greep uit de verschillende soorten raamdecoraties die beschikbaar zijn. De vraag is dus welke soort raamdecoratie is voor u het meest geschikt?

Alle foto’s die u hier ziet zijn van opdrachten die wij uitgevoerd hebben.

Vouwgordijnen

Vanuit ons eigen atelier leveren wij onze vouwgordijnen op maat. Die maken wij voor kleine ramen maar ook voor raampartijen van 6 bij 6 meter. De grotere maten moeten dan wel als een elektrische variant geleverd worden. Vouwgordijn zijn er als transparant, als dichte stof of als een verduisterend vouwgordijn. Voordeel is dat door de gehele woning dezelfde stof gebruikt kan worden. Het aanbod in stoffen is bijna onbeperkt, er worden zo veel stoffen aangeboden die geschikt zijn voor vouwgordijnen. een passende stof en kleur is dan goed te vinden. Voor de meeste interieurs zijn ze wel geschikt. Voor een moderne woning kiest u voor een strakke afwerking. Bij een klassiek interieur kiest u de traditionele afwerking.

Vouwgordijnen
Gordijnen

Gordijnen

Naast de vouwgordijnen maken wij ook alle soorten gordijnen. Zowel qua stof is er volop keuze maar ook in de afwerking zijn er veel keuzes. Zo maken wij verschillende plooitypes, wave gordijnen en gordijnen met ingeslagen ringen. Een voordeel van gordijnen en vouwgordijnen is dat deze van dezelfde stof gemaakt kunnen worden, ideaal om door het hele huis dezelfde stijl door te voeren. Gordijnen werken weer super goed voor de akoestiek en brengen veel sfeer in de woning. U kunt kiezen uit een fijne inbetween stof of een zware overgordijnstof. Al die stoffen kunnen voorzien worden van een verduisterende voering zodat ze geschikt zijn voor slaapkamer gebruik.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn nog steeds zeer populair. De laatste jaren zijn er steeds mooiere stoffen op de markt gekomen waar er vroeger vooral plastic stoffen geleverd werden. Voordeel is dat een rolgordijn compact is in opgetrokken stand en daarnaast ook leuk betaalbaar is. In vergelijk tot de meeste andere producten zijn de rolgordijnen in de prijs een stuk vriendelijker. Vaak worden rolgordijnen toegepast ter verduistering van slaapkamers omdat men daar vaak minder geld aan wil uitgeven t.o.v. de woonkamer. Het aanbod in stoffen en kleuren is vaak uitgebreid. Tevens zijn er veel mogelijkheden qua afwerkingen, soorten onderlat en systemen. Naast de standaard ketting bediening zijn bijna alle rolgordijnen ook mogelijk als elektrische oplossing.

Rolgordijnen
Houten jaloezie

Houten jaloezieën

Een echte trend van de laatste jaren zijn de houten jaloezieën. Vaak zijn ze niet geschikt om dagelijks open en dicht te doen vanwege het gewicht. De belangrijkste functie van deze jaloezieën is de kantelstand. Door een korte beweging aan het koord gaat de jaloezie open of dicht. Dat is weer erg praktisch qua inkijk. Houten jaloezieën zijn echte sfeermakers, zeker als er wordt gekozen voor een uitvoering met ladderband. Ze zijn toepasbaar voor de meest gangbare maten maar heeft wel een beperking qua breedte van de jaloezie. Ze zijn leverbaar in verschillende lamelbreedtes, bijvoorbeeld op de populaire 50mm jaloezie.

Aluminium jaloezieën

Aluminium jaloezieën zijn weer iets praktische om dagelijks op te trekken. Deze zijn wat lichter in gewicht van de houten. Ook hier is een handige bediening om te kantelen. De uitvoering kan ook met ladderband gemaakt worden, maar heeft een iets minder warme uitstraling vergeleken met houten jaloezieën. Een groot voordeel is dat de aluminium jaloezie weer leverbaar is in een badkamer kwaliteit. Deze is dan extra behandeld en kan worden toegepast in vochtige ruimtes. Op kantoren worden ze veel gebruikt met een 25mm brede lamel, qua prijs een vriendelijk product. Een iets luxere uitstraling krijgt het met een 50mm of 68mm brede lamel. Qua prijs wat vriendelijker in vergelijk tot de houten jaloezie. Een nadeel is dat aluminium niet veel doet met de akoestiek in de woning.

Aluminium jaloezie
Plissés

Plissé gordijnen

De plissé gordijnen zijn er in vele soorten, ook bekend onder duette of dupli gordijnen. Van oorsprong heten ze honingraatgordijnen vanwege de structuur van de stof. Ze worden vooral veel toepast in raampartijen waar veel inkijk is, door de top-down/bottom-up functie zorgen deze voor privacy maar komt er wel veel licht in de woning. Ook voor platte dakramen zijn ze zeer geschikt. Ze zijn iets gevoeliger voor schade omdat het toch een soort papier is. Door de honingraat structuur blijft er stilstaande lucht tussen de 2 lagen en dat werkt weer goed als isolatie. Ze zijn compact waardoor ze weer makkelijk te monteren zijn in kantelramen bijvoorbeeld, of ingespannen op openslaande deuren.

Velux

Velux dakramen komen in veel huizen voor. Geen enkel product is zo goed als een Velux raamdecoratie. Zij maken voor ieder raamtype precies de goede maat raamdecoratie. Er is volop keuze zoals (verduisterende) rolgordijnen, jaloezieën of plissé gordijnen. Nadeel is wanneer er een dakraam naast een gewoon raam zit, dan moeten er helaas 2 verschillende stoffen/producten gebruikt worden omdat Velux geen gewone raamdecoraties maakt. De meeste Velux producten zijn ook leverbaar in een elektrische oplossing, ideaal als het dakraam moeilijk bereikbaar is.

Aluminium jaloezie Velux
Duorolgordijn

Duo rolgordijnen

Een moderne variant van de gewone rolgordijnen. Maar hier worden er 2 lagen stof achter elkaar verwerkt. De stof bestaat uit een transparant deel en een dicht deel. Door de lagen achter elkaar te schuiven kan het eenvoudig open en dicht gaan door de banen over elkaar te laten vallen. Zeer geschikt om inkijk weg te nemen. De breedte van de banen zijn in meerder maten leverbaar. Ook zijn er verduisterende kwaliteiten leverbaar die weer op slaapkamers gebruikt kunnen worden. Duorolgordijnen hebben een moderne strakke look.